Wedstrijd schieten met blijden

Met een 4V-klas een halve dag onderzoekend natuurkunde leren. De leerlingen doen een wedstrijd verschieten met een zelfgebouwd werptoestel. Dit is het tweede project onderzoekend leren op mijn school, het ECL in Haarlem, waarbij verschillende schoolvakken betrokken zijn.

De opdracht is bedrieglijk simpel: bouw een blijde – ook wel trebuchet genoemd – en schiet daarmee zo ver mogelijk. De uitwerking vraagt nogal wat inzicht in natuurkunde en denkwerk om de apparaten optimaal af te stellen. 

Alle leerlingen bouwen een zelfde type trebuchet volgens een ontwerp dat ik op internet heb gevonden. Iedereen krijgt het zelfde materiaal, voorgezaagde en voorgeboorde latjes, evenveel boetseerklei voor het projectiel en het contragewicht. Je maakt de beste kans om te winnen als je het apparaat slim weet af te stellen.


img_0090Je kunt variëren met vijf onderdelen van de trebuchet: de massa van het projectiel, de massa van het contragewicht (boetseerklei), de lengte van de arm (kies een van de vijf gaten in de werparm), de lengte van de slinger (de touwtjes en het zakje waarin het projectiel ligt) en de stand van het vingertje aan het eind van de werparm.

Het vingertje is een stukje ijzerdraad (van een paperclip geknipt) dat in het eind van de werparm steekt. Daarover schuift een ringetje met een van de touwtjes naar het projectiel. Het andere zit vast aan de werparm. Bij het schieten schuift het ringetje los van de vinger en het projectiel komt los van de slinger.
Door handig te variëren met deze vijf mogelijkheden kun je met je apparaat verder schieten.

4V is enthousiast aan het werk. Er wordt nagedacht over de juiste lanceerhoek en er worden oplossingen uitgeprobeerd voor het contragewicht.De blijde is klaar om te schieten.

Het zou leuk zijn als we in 4V nu een paar natuurkundelessen kunnen wijden aan de theorie: kracht x arm, arbeid, potentiële en kinetische energie. En daarna met de nieuwe kennis de wedstrijd herhalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s