De Maker Movement

Met de komst van betaalbare 3D-printers en elektronica kan bijna iedereen nu dingen maken die ze thuis kunnen gebruiken, zonder daarvoor naar de winkel te gaan. Je eigen meubels, kleren, sieraden, apparaten of speelgoed. Het is het begin van een revolutionaire nieuwe manier van produceren.

Het leuke aan de Maker Movement of Makercultuur is dat iedereen die iets nieuws ontwerpt dat kan delen met anderen. Je kunt bijvoorbeeld een ontwerp bouwen of 3D printen dat iemand in Brazilië heeft ontworpen. Jij verbetert het ontwerp en deelt het weer met de rest van de wereld.

IMG_1983.JPG

Deze manier van produceren rekent radicaal af met de industriële productie, waarbij iemand in Europa iets ontwerpt, waarvoor de grondstoffen uit Afrika en Australië komen, de onderdelen gemaakt worden in Azië en Zuid Amerika, die dan weer in India in elkaar gezet worden en uiteindelijk de hele wereld overgevlogen worden naar de consumenten. Met deze nieuwe technieken kan iedereen met betaalbare apparaten zelf de dingen maken waar ze behoefte aan hebben.

In onze Maker+Klas maken we kennis met al deze technieken.

Zondag 14 september was het VPRO-programma Tegenlicht gewijd aan de Maker Movement. Je kunt het programma hier terugkijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s